Les dette før du kjøper nye vinduer!

Ved kjøp av nye vinduer og dører ønsker man best kvalitet til lavest pris. Det er mange tilbydere på markedet og det er prisvariasjoner, men det er også kvalitetsforskjeller. Denne guiden kan være nyttig når du skal sammeligne forskjellige produkter og pristilbud.

Det første du må være klar over er at det ofte er variasjoner i produktene fra de ulike leverandørene. Om du er på jakt etter trevinduer må du blant annet passe på kvaliteten på treverket, tykkelsen på rammen, garantitid og total u-verdi. Å velge nye vinduer kun basert på pris kan faktisk føre til at du får lite for pengene. Så første huskeregel er: Husk å sammenligne like produkter.


Montere selv eller la andre ta jobben

Er du litt nevenyttig kan du gjerne montere vinduer og dører selv. Det finnes flere veiledninger om dette på nett. Les gjerne i Byggforskserien om hvordan montere vinduer.

Dersom du skal montere vindu eller dør selv kan det være gode penger å spare på å få tilbud fra ulike leverandører.
Om du i stedet velger å la profesjonelle ta monteringsjobben er det viktig å tenke totalpris. Det er godt mulig du kan spare noen kroner ved å skaffe rimelige vinduer selv, men ofte har også entreprenøren gode avtaler på vinduer. De fleste entreprenører ønsker å levere vinduer og arbeidet som et samlet tilbud, hvor entreprenøren tjener litt på jobben og litt på leveransen av vinduene. Dersom du skaffer vinduer selv blir monteringsjobben ofte dyrere, da entreprenøren må hente inntekten kun fra monteringen. Dersom du tar mål til vinduene selv og det viser seg å være feil, er du selv ansvarlig for ekstra kostnad (til ekstraarbeid for snekker eller i verste fall nytt vindu).
Husk: Om noen skal montere vinduene for deg - be om pris for jobb med og uten vinduer, så kan du lettere sammenligne pris.


image

Ikke la deg lure!

Med mange aktører på markedet og hard konkurranse er det flere som prøver å villede forbrukerne til å tro at man sammenligner rett produkt. Spesielt gjelder dette ved oppgitt u-verdi. U-verdier skal oppgis for det komplette vinduet og ikke bare for glasset. Ved beregning av u-verdi brukes et referansevindu med standard størrelse 123 cm * 148 cm les mer om dette her.
Glasspakken i seg selv (2 eller flere glass + gass) isolerer bedre enn materialene i rammen (tre,pvc eller aluminium) og noen leverandører oppgir kun u-verdien til glasspakken. Dette er med på å villede deg som forbruker og kan føre til at du ender opp med et dårligere produkt enn forventet.
Husk: Sørg for at du får oppgitt u-verdi for hele konstruksjonen og ikke bare for glasspakken.


Garanti

Ettersom konkurransen i markedet er hard og leverandørene er presset til det maksimale på priser, ser vi at de tilbyr andre fordeler til forbrukerne istedet. Tidligere var det vanlig med 5 års garanti, men de siste årene har det blitt stadig vanligere med 10 års garanti eller mer. Selv om det reklameres med lang garantitid er det ofte kun for deler av vinduet. Garantien kan f.eks kun gjelde for glass og beslag, kun råtegaranti, ikke gjelde for maling etc.

Husk: Sjekk om garantien gjelder for hele konstruksjonen eller kun deler av vinduet.


Sertifisering

I Norge selges det vinduer med ulik sertifisering. Alt som selges skal være CE-merket og tilfredstille strenge europeiske krav til produksjonen. I de fleste tilfeller holder det med CE-merking, men i Norge har vi i tillegg mulighet for sertifisering hos NDVK(Norsk dør- og vinduskontroll). For øyeblikket er det kun NDVK-sertifiserte vinduer og dører som er anbefalt av ENOVA. Les mer om Sertifisering av vinduer og dører.
Husk: Uansett sertifisering kan du være sikker på at det tilfredstiller strenge krav. Ved eventuell søknad om støtte fra ENOVA kan det være behov for NDVK godkjente vinduer.

Evige kampanjer

Å bytte vinduer og dører er ofte en stor investering og da er det naturlig at man ønsker å få mest mulig for pengene. Begynner man å søke på nett etter nye vinduer finner man ofte gode tilbud og kampanjer med korte tidsfrister. Ikke la deg lure til å ta en for rask avgjørelse fordi kampanjen snart utgår. Sannsynligvis blir kampanjen erstattet med en ny samme dag som den ene utgår. Vi har fulgt bransjen i mange år og dessverre er det slik at flere nettsteder alltid har kampanjer og at såkalt kampanjepris på 30-40 % egentlig er den prisen du alltid får.
Vårt tips er at du ber om tilbud fra flere leverandører, så vil du helt sikkert finne de beste prisene. Dette er blitt en bransje med mange aktører og svært tøff konkurranse. Dette fører til mindre marginer hos leverandørene og sikrer forbrukerne gode priser. Husk: Ta deg god tid ved kjøp av nye vinduer og ikke la deg stresse av evige kampanjer.